25 November 2009

Himzo Polovina: Magla pala od (do!) pola Saraj'va. "Jugoton", Zagreb, 1987-1988. (CAY-2054, kaseta; LSY-62260, LP)



4 comments:

Anonymous said...

Neko u starom Jugotonu je pogriješio s naslovom pjesme, i to dva puta. Da li je ova prva njegova (a možda i zadnja) LP-ploča
poslije njegovoj smrti? Pozdrav. Julio.

Semir Vranić said...

Ta greška se provlači od prve singlice sa ovom pjesmom koja je objavljena početkom 60-ih godina. Ovo je jedina ploča objavljena poslije njegove smrti 1986. godine.

Anonymous said...

Ovo je za mene jedan od najbogatijih blogova, svaka cast autoru sto je ovim blogom otrgnuo od zaborava bosanskohercegovacko blago!
Rahmetli Himzo za mene se nalazi na samom vrhu interpretatora sevdaha. Dugo trazim, ali ne znam da li je poznato da je snimio pjesmu "Hvalila se Sarica kaduna". Na par web stranica se navodi kako ju je snimio, ali jos nisam pronasao plocu na kojoj se ta pjesma nalazi. Mozda mi neko moze pomoci?

Semir Vranić said...

Hvala.
Slažem u pogledu stava oko Himzine interpretacije.
Ja sam tu informaciju o njegovoj interpretaciji pjesme "Falila se Šarića kaduna" našao u članku Ismeta Ćumurije iz 1999. god. Nažalost, snimka nisam nikad našao. Njegova supruga Fikreta također ne zna da li je on snimio tu pjesmu, ali zna da ju je pjevao. Budući da je arhiv Radio Sarajeva nesređen i nesistematičan, bojim se da ćemo još zadugo ostati uskraćeni za tu informaciju.